Чебрець трава
Чебрець трава – лат. THYMUS VULGARIS – або чебрець звичайний, або чебрець повзучий, богородична трава, мацержанка та ін.
Богородична трава – звідки така назва? По всій імовірності через звичаю прикрашати квітами чебрецю церква під час святкування Успіння Богородиці.
Чебрець – багаторічний напівчагарник з голим, повзучим, дерев'янистим стеблом, від якого відходять прямостоячі гілочки довжиною до 15 см, закінчуються квітконосами.
Чебрець повзучий відрізняється приємним пряним ароматом і гіркуватим присмаком, завдяки чому широко застосовується як прянощі в кулінарії, сироварінні, рибної, консервної промисловості, косметології та миловарінні. У більшості країн світу визнаний як лікувальний засіб, а в Україні надзвичайно популярна рослина.
Діючою речовиною є ефірна олія ( до 10%), що містить тимол і цимол, карвакрол, а також гіркі речовини, камедь, флаваноїди, мінеральні солі, що визначає і застосування чебрецю як відхаркувальний засіб при бронхітах, антибактеріальну, спазмолітичну та знеболювальну дію, має легкий седативний ефект.
Застосування:
- -внутрішньо - настій ( 2 столові ложки сировини залити 500 мл окропу, настоювати 2 години) по ½ склянки 4 рази на день до їжі,
- - 1 чайну ложку чебрецю заварити в склянці окропом, підсолодити медом і пити як чай,
- -зовнішньо - 10 г чебрецю на 200 мл окропу, варити 15 хвилин, настоювати 45 хвилин – використовувати для полоскання носоглотки, горла, ротової порожнини,
- - 15 г чебрецю на 2 склянки окропу, наполягати до охолодження, процідити, довести об'єм до 1000 мл – для спринцювань.
ПРОТИПОКАЗАННЯ: ОБОВ'ЯЗКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЛІКАРЯ !!!
- - виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки,
- - миготлива аритмія,
- -атеросклероз,
- - вагітність,
- -кардіосклероз.