Кропива - багаторічна трав'яниста дводомна рослина з повзучим кореневищем. Листя кропиви містять глікозид уртицин, дубильні речовини (до 2%), каротиноїди, хлорофіл (до 5%), вітаміни С, В2, В3, органічні кислоти, мікро- та макроелементи (кремній, залізо - 41 мг%, мідь - 1, 3 мг%, марганець - 8,2 мг%, бор - 4,3 мг%, титан - 2,7 мг%, нікель - 0,03 мг%).
Сушені листя кропиви мають кровоспинну, діуретичну, жовчогінну, загальнозміцнюючу дію, нормалізують ліпідний обмін, сприяють регенерації слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, збільшують кількість еритроцитів, нормалізують склад крові, зменшують вміст цукру в крові, надають судинозвужувальну дію.
У вигляді лікарської сировини найчастіше використовують листя кропиви: в них міститься багато корисних речовин. У листі кропиви є аскорбінова кислота (потужний антиоксидант), вітаміни В1, В2, К, хлорофіл, глікозиди, каротин, мурашина і феруловая органічні кислоти.
Листя кропиви в народній медицині допомагають у разі нестачі або надлишку вітамінів (гіпо- та авітамінозі). Настій листя застосовують при ангінах у вигляді полоскань. Також він може використовуватися як профілактичний засіб для порожнини рота, перш за все зміцнення ясен, лікування гінгівіту, пародонтиту, стоматиту. Листя кропиви застосовують при запорах, геморої, розладі шлунка, захворюванні печінки.
З листя кропиви, висушених або свіжих, заварюють чай. Чай з кропивою сприяє підвищенню імунітету, допомагає при профілактиці простудних захворювань, полегшує симптоми артриту. Висушена кропива володіє чудовим бактерицидну дію, тому порошком з неї посипають рани.
Кропива в медицині часто використовується в разі кровотеч різних видів, тому що вітамін К, який в ній міститься, підвищує вироблення протромбіну, який згортає кров.
Корисні властивості кропиви допомагають при лікуванні ерозії шийки матки, атеросклерозу, холециститу. За допомогою кропиви лікують також хвороби дихальних шляхів: під впливом заліза, вітамінів, протеїну, хлорофілу посилюється обмін білків і вуглеводів, що позитивно впливає на дихальну діяльність людини.
Як профілактичний засіб відвар з цієї рослини корисний для поліпшення роботи серцево-судинної системи; влітку варену кропиву вживають для чищення крові. Вживання такого відвару допоможе знизити рівень цукру, нормалізувати обмін речовин, підвищити згортання крові, гемоглобін, імунітет в цілому. Корисна кропива і годуючим мамам: вона підвищує лактацію. Компреси, ванночки з настою крапівипомогают вилікувати шкірні захворювання, опіки.
Зовнішнє застосування міцного настою кропиви добре загоює рани. Для лікування проблемної шкіри - фурункулів і вугрів - настій з рослини вживають з метою кровоочищення.
Умови зберігання.
Зберігати при температурі від + 3 ° С до + 20 ° С і відносній вологості повітря не більше 70% - 12 місяців.