Чорниця лист
Листя чорниці надають судинорозширювальну, в'яжучу, кровотворну, протизапальну, кардіотонічну, сечогінну, жовчогінну дію. Чорниця є протипоносним, кровоспинним, загальнозміцнюючим засобом. Допомагає при нічному нетриманні сечі, активізує діяльність кишечника. Покращує кровопостачання сітківки очей.
В результаті експериментів виявлено також протипухлинну властивість листя чорниці.
Корисні властивості чорниці найчастіше використовуються при діабеті. Призначається вона як цукрознижуючий засіб. При легких формах захворювання чорниця застосовується як одне з основних лікарських засобів завдяки вмісту глікозиду неоміртіллін, що знижує рівень цукру в крові. На більш важких стадіях використовується в комплексному лікуванні діабету.
Чорниця показана при шлунково-кишкових захворюваннях, катарі шлунка зі зниженою кислотністю. Використовується при затяжному проносі. Офтальмологи рекомендують її вживання для профілактики і поліпшення зору.
У народній медицині відваром листя чорниці лікують печінку, підшлункову залозу, уретрит, водянку, пієліт, геморой і подагру, жовчнокам'яну та сечокам'яну хворобу. Проводять курс спринцювань при маткових кровотечах.
Листя і ягоди чорниці є перевіреним імуностимулюючим, вітамінним, загальнозміцнюючим і тонізуючим засобом.
Умови зберігання.
Зберігати при температурі від + 3 ° С до + 20 ° С і відносній вологості повітря не більше 70% - 12 місяців.