Аронія чорноплідна плоди – ARONIA MELANOKARPA – горобина чорноплідна.
Аронія завезена в Європу в 1700 році, але вирощувалася в основному як декоративна рослина в ботанічних садах, хоча ще Мічурін В. В. вихваляв її дивовижні особливості. І ось тільки в останні 30 років рослина досягла своєї заслуженої популярності.
Ягоди гарні на смак, вживати можна як з свіжому так і висушеному вигляді. Збір ягід на початку осені. Містить сорбіт, флаваноїди, рутин. Містить аскорбінову,нікотинову та фолієву к-ти.
Аронія багата на марганець, мідь, бор, магній, йод, залізо.
Фейхоа і аронія за кількістю йоду очолюють список йодовмісних рослин. Звідси і різноманіття аронії як : - лікувальна: гіпотензивна, антисклеротичну, спазмолітичну і капілярозміцнюючу, так і в консервній промисловості – варення, соки.
Застосування:
- внутренне – водный настой (без сахара!!) для больных диабетом – 1 ст. ложка измельченных сушенных ягод залить 1 стаканом кипятка, настаивать30 минут, процедить, принимать по 2-3 ст.ложки 3 раза в день.
- ВНИМАНИЕ!!! Не рекомендуется злоупотреблять рябиной черноплодной в количествах ( не более 50-100 г свежих плодов) из-за образования тромбов.
- лечение: для укрепления капилляров принимать 3 раза в день по 50-100 граммов свежих ягод.
- при терапії тереотоксикоза готують відвар ( 20 г сухих плодів на 200 мл окропу) приймати по ½ склянки 3-4 рази на день. Свіжі плоди або сік приймають по 50-100 г 3 рази в день.
ПРОТИПОКАЗАННЯ: при схильності до гіперкоагуляції крові, при виразковій хворобі шлунка (оскільки містить велику кількість органічних кислот) і 12 палої кишки.