Глід плоди
Глід плоди – лат назва CRATAEGUS – «сильний».
ГЛОД /народна назва/ був відомий вже у Вавилоні.
Збирають зрілі плоди глоду, видаляючи плодоніжки, недостиглі і зіпсовані плоди. Сушать при температурі 50-60 градусів в сушках, можна в негорячих печах і на сонці.
Плоди глоду містять органічні кислоти (аскорбінову, виннокам'яну, лимонну), флавоноїди, пектини, каротин, сапоніни, фруктозу і крохмаль. Про корисні властивості глоду було відомо з давніх часів, а як він виручав під час війни, у зв'язку з браком серцевих препаратів.
- Показання до застосування плодів глоду:
- - проявляє кардіотонічні, спазмолітичні, гіпотензивні, седативні та десенсибілізуючі якості,
- - при серцевій слабкості після одужання від виснажливих нездужань,
- - при гіпертензії,
- - здатний забезпечувати глибокий, міцний сон, після пробудження якого не виникає стан психічного збудження,
- - застосовується при різних захворюваннях серцевого м'яза,
- - посилює кровопостачання коронарних судин і судин головного мозку,
- - при атеросклерозі знижує рівень холестерину в крові,
- - уповільнює процес старіння.
Характерна особливість глоду – це відсутність кумулятивного властивості і не дає побічних ефектів.
Особливо хочеться відзначити, що терапевтичний ефект препаратів глоду залежить від дози. Якщо малі дози впливають тонізуюче на серцевий м'яз, то великі дози є чудовим спазмолітичним і седативним засобом.
- Застосування плодів глоду:
- Внутрішньо: настоянка плодів – 10 г сухих подрібнених плодів на 100 мл 70% спирту або горілки, настоювати протягом 14 днів у тім'яної місці, проціджують і приймають по 30-40 крапель з водою 3 рази на день.
- - настій плодів – 15 г або 1 столова ложка сухих подрібнених ягід на 200 мл окропу, настоювати 10 хвилин і п'ють по 1/3 склянки 2-3 рази на день.
- Плоди глоду входять до складу різноманітних зборів: сердечних, гіпотензивних, заспокійливих, спазмолітичних та ін.
ПРОТИПОКАЗАННЯ – суворо дотримуватися призначених доз !