Крушина кора
Крушина кора – лат. FRANGULA ALNUS –Крушина ольховидная (ломкая).
Очень интересна история крушины. Библейская легенда гласит о том, что крушина была в терновом венке Иисуса – олицетворяя чистоту, непорочность и смирение.
В Китаї та Індії крушину застосовували з давніх часів, в Європі – з 1305 року, як проносний засіб, що замінює дуже дорогий ревінь.
Заготовляють сировину ранньою весною в період сокоруху і до початку цвітіння, можна застосовувати через рік після збору, бо свежезаготовленная викликає блювоту (обов'язкова бирка з датою збору).
Містить антраглікозиди - франгуларозід, франгулін, алкалоїди, поліпшують процес кровообігу.
В основному крушина застосовується як послаблюючий засіб, вона підвищує перистальтику товстої кишки, не подразнюючи слизової оболонки і не впливаючи на тонкий кишечник і разреживая вміст кишечника. Не рекомендується крушину приймати тривало - проносні препарати необхідно змінювати, щоб не було звикання.
Відвар кори крушини ( 20 г сировини на 200 мл окропу) по ½ склянки на ніч.
- ПРОТИПОКАЗАННЯ:
- - вагітність,
- - звикання,
- - при передозуванні – діарея.