Кукурудзяні рильця
КУКУРУДЗЯНІ РИЛЬЦЯ – лат. ZEA MAYS L. – Кукурудза звичайна рильця.
Маїс –найдавніша культура – годувальниця мільйонів людей. Завезений у Європу з Америки – це був основний продукт харчування інків, ацтеків і майя. При розкопках у Мексиці знайдено пилок кукурудзи 55 - тисячного віку.
У нас також кукурудза звичайна дуже популярна як продукт живлення також використовується в медицині, але в медицині використовуються кукурудзяні стовпчики з приймочками, заготовлюються в стадії молочної стиглості качана. Містить:
- цукру
- дубильна речовина пірокатехіновой групи ( до 13%)
- каменеподібні з'єднання
- ефірне масло
- гірке речовина гликозидное
- сапоніни,
- ситостерол і стигмастерол,
- пантеноловая і аскорбінова кислоти,
- спирт інозит
- мікроелементи
Препарати з рилець кукурудзи звичайної хороші жовчогінні, сечогінні, кровоспинні та цукрознижуючі засоби. Вони збільшують відтік жовчі і показані при жовчнокам'яній хворобі, при циститі. Входять до складу жовчо - і сечогінних чаїв.
- Застосування приймочок кукурудзи звичайної:
- внутрішньо – відвар рилець кукурудзи (10 г, або 3 столові ложки на 200 мл окропу) по ¼ склянки кожні 3-4 години до їжі.
- ПРОТИПОКАЗАННЯ приймочок кукурудзи звичайної:
- - людям з низькою масою тіла і поганим апетитом,
- - мають схильності до тромбозів ,
ЗАСТОСОВУВАТИ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ ЛІКАРЯ.