Нут Узбецький
Нут широко поширений завдяки своїм корисним якостям. Його називають узбецьким (турецьким) нутом - баранячим горохом. Використовується не тільки для їжі, але і в якості лікарського засобу. Бобова рослина за формою нагадує горішок. Родина турецького гороху - Середня Азія. Росте в Індії, Східній Європі, Африці і в Україні.
У крупі нуту міститься - кобальт, мідь, кальцій, фосфор, магній, натрій, цинк, залізо, а також вітаміни PP, A, Bb, C, E, B2.
Нут - їжа, рекомендована при різних захворюваннях, де потрібна дієта. Часте споживання допоможе вберегтися від печії, дискомфорту в шлунку. Насіння змелюють в порошок і приєднують до опари при випічці хлібної продукції. За своєю характеристикою підвищує біологічну цінність продукту. Порошок з сушеного нуту додається в суміші для прикорму немовлят.
Поживна цінність.
Енергетична цінність в 100 г продукту:
- білки - 30,6 г;
- жири - 7,1 г;
- вуглеводи - 60,0 г.
- Калорійність - 364 Ккал.
Умови зберігання.
Зберігати при температурі від + 3 ° С до + 20 ° С і відносній вологості повітря не більше 70% - 12 місяців.
Країна походження.
Узбекистан.