Шипшина корінь.
За переказами, Сатана, будучи скинутий Богом з неба, задумав знову піднятися туди. Для цього він обрав шипшина, чиї прямі стовбури з шипами могли служити йому як би сходами. Але Господь вгадав його думки і зігнув стовбури шипшини. І ось з тих пір шипи стали не прямими, а зігнуті донизу і чіпляються за все, що до них доторкається.
Так що ціну шипшині знали ще в біблійні часи. Тільки пізніше, значно пізніше, з'явилися і хворі люди, для яких «своборина» – так називали слов'яни шипшина в ті незапам'ятні часи, став чи не панацеєю від багатьох недуг.
У середньовічній Росії плоди шипшини видавалися за особливим дозволом тільки знатним особам. За його квітками і плодами споряджалися спеціальні експедиції в оренбурзькі степи. Російські лікарі першими стали вживати пасту з шипшини для лікування ран. Селяни і мешканці монастирів несли трудову повинність, збираючи і віддаючи в казну квіти, плоди і коріння.
Цінувала шипшина тибетська медицина. Його призначали при туберкульозі легень, ревматизмі, атеросклерозі, неврастенії, захворюванні нирок, печінки, шлунка, при інфекціях, опіках, новоутвореннях.
Авіценна писав: «Шипшина хороший для печінки і для шлунка, нарощує м'ясо в застарілих виразках, розсмоктує пухлини, заспокоює головний біль і біль в очах».
Рецепти кореня шипшини:
Шипшину - препарати на основі кореня шипшини пити через трубочку, потім ретельно прополоскати рот. при недотриманні цих рекомендацій є ризик руйнування зубної емалі
При шлунково-кишкових захворюваннях, зниженні апетиту, проносі
1 столову ложку подрібнених коренів залити 400 мл окропу, томити на слабкому вогні 15 хвилин, настояти 2 години, процідити. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день, перед їдою.
При каменях у жовчному міхурі, циститі
2 столові ложки подрібнених коренів залити 1 склянкою окропу в емальованому посуді, томити на повільному вогні 20 хвилин, настояти, закутавши, до охолодження, процідити. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день. Курс 7 днів, далі перерву 2 тижні і повторити курс.
При маткових кровотечах
2 столові ложки подрібнених коренів шипшини залити 2 склянками води, кип'ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти, закутавши, 3 години, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3-4 рази на день, перед їдою.
При каменях і піску в нирках, жовчних протоках
2 столові ложки подрібненого кореня залити 1 склянкою води, кип'ятити на слабкому вогні 10 хвилин, настояти 1 годину, процідити. Приймати теплим по 1/3 склянки 3 рази на день, до їди.
При атеросклерозі, гіпертонії
1 столову ложку подрібнених коренів залити 400 мл окропу, варити на слабкому вогні 30 хвилин, настояти 5 годин, процідити. Приймати по 150 грам 3 рази на день, через 30 хвилин після їжі.
Для корекції ваги (схуднення)
3 столових ложки подрібнених коренів залити 1 літром окропу в термосі, настояти 12 годин, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день, через 30 хвилин після їжі.
Настоянка
При атеросклерозі, суглобовому ревматизмі, подагрі
1 склянка подрібнених коренів залити 1 літром горілки, настояти 3 тижні в темному місці, періодично збовтуючи, процідити. Перші 3 дні приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день, далі – по 1 столовій ложці 2 рази в день.
Настоянка. При суглобовому ревматизмі
1 склянка (з гіркою) подрібнених коренів залити 0,5 літра горілки, настояти 7 днів у темному місці, періодично збовтуючи, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день, перед їдою.
Настоянка. При подагрі, гіпотонії
1,5 склянки подрібнених коренів шипшини залити 1,5 склянками горілки, настояти 10 днів у темному місці, щодня струшуючи, процідити. Приймати по 1 чайній ложці 3 рази в день.
Компреси
При подагрі, ревматизмі, бурсит, м'язового болю, слабкості в ногах
20 грам подрібнених коренів залити 1 літром окропу, томити на повільному вогні 15 хвилин, перелити в термос і настояти 3 години, процідити. Потім долити 1 склянку напара 1 склянку холодної кип'яченої води. Скласти марлю в кілька шарів, рясно змочити її в теплому відварі і прикласти до хворих місць на ніч, укутавши рушником.
Припарки
20 грам подрібнених коренів залити 1 літром окропу, томити на повільному вогні 3 години, настояти 1 годину, процідити. Вилити в напар 1 склянку охолодженої кип'яченої води. Намочити махрову серветку і прикладати до хворого місця на ніч або на 1 годину 2-3 рази в день, обгорнувши вовняної річчю.
Хворим з підвищеним артеріальним тиском не варто вживати спиртовим настоєм шипшини (піднімає тиск), він підійде для гіпотоніка, а водний розчин (знижує тиск) навпаки, підходить для гіпертоніків
При каменях в нирках, печінці, сечовому міхурі
2 столові ложки подрібнених коренів залити 2 склянками води, довести до кипіння, варити при слабкому кипінні 20 хвилин, настояти 2 години, процідити. Приймати по 100 грамів 3-4 рази на день, через 30 хвилин після їжі.