Загальний опис шипшини
Шипшина повисла (Rosa pendulina) — рихлий кущ родини розових, що досягає висоти 1–2 м. Стебла висхідні або луковидно зігнуті, у нижній частині вкриті голчастими шипами, а у верхній — гладкі. Листки великі, непарноперисті, темно-зелені зверху і сіро-зелені знизу. Квітки поодинокі або зібрані у суцвіття, рожевого або червонуватого кольору. Плід — яскраво-червоний гіпантій.
Поширення шипшини
Росте у лісовій та субальпійській зоні Карпат, особливо на вирубках та біля потоків.
Заготівля і зберігання кореню шипшини
Корені викопують восени або навесні, очищають від землі, промивають, розрізають на шматки та сушать у тіні або при температурі до 50°C. Зберігають у сухому місці до 2 років.
Хімічний склад коріння шипшини
Корені шипшини містять:
- дубильні речовини,
- флавоноїди,
- органічні кислоти,
- вітаміни С, К, Р, каротиноїди,
- ефірні олії.
Фармакологічні властивості коріння шипшини
Має загальнозміцнюючу, протизапальну, сечогінну, кровоспинну, жовчогінну дію.
Від яких хвороб лікує шипшина корінь
Захворювання нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, гіповітаміноз, анемія, простудні захворювання, порушення кровообігу.
Лікарські форми і інструкція з приготування кореню шипшини
Настій:
2 ст. ложки подрібнених коренів залити 500 мл окропу, настояти 8 годин. Приймати по 100 мл 2 рази на день.
Відвар:
1 ст. ложку сировини залити 300 мл води, кип’ятити 10 хвилин, настояти 30 хвилин. Вживати по 50 мл 3 рази на день.
Настоянка:
100 г коренів залити 500 мл спирту, настояти 10 днів. Приймати по 20 крапель 3 рази на день.
Протипоказання по застосуванню кореню шипшини
Гастрит із підвищеною кислотністю, тромбоз, вагітність, індивідуальна непереносимість.
Перед застосуванням рекомендується обов'язково проконсультуватися з лікарем. Опис та інструкція із застосування наведені виключно з ознайомлювальною метою і не повинна бути використана як керівництво до самолікування. Тільки лікар може ухвалити рішення про призначення препарату, а також визначити дози та способи його застосування.