Барбарис звичайний корінь –лат. Berberis vulgaris –кислиця, кисле дерево.
З давніх часів відомий барбарис і як чудовий жовтий барвник і як тверда деревина з якої робили жовту інкрустацію, а з ягід робили і роблять напої та варення і мармелад, а яка чудова пряність і для м'яса і для дичини і для соусу і приправ, а як можна приготувати східний плов без нього?
А як лікарська рослина, його використовували ще в стародавньому Вавілоні та Індії.
Для травників інтерес представляє все рослина – і листя, і плоди і кора та коріння, в яких містяться дубильні речовини, алкалоїди, каротин, ефірну олію, вітамін С, пектинові речовини. Використовувані препарати барбарису застосовні при запальних процесах в печінці і жовчному міхурі як жовчогінний, як діуретичну при сечо – кам'яній хворобі, при холециститах, хронічних гепатитах, при подагрі, ревматизмі, стоматологічних захворюваннях ротової порожнини.
Застосування:
- внутрішньо – відвар ( 1 столова ложка сировини залити 200 мл окропу, кип'ятити 1 хвилину, настояти 1/2 години, процідити) по 1 столовій ложці перед їжею при проносах,
- настій (2 столові ложки листя залити 200 мл кип'ятку в термосі 1 годину, процідити) по 1 столовій ложці 4-5 разів на день при запальних процесах печінки, жовчного міхура та ін,
-зовнішньо - відвар ( 2 столові ложки сировини залити 500 мл окропу, кип'ятять 1 хв, настоюють 1 годину, проціджують) – для полоскань, промивань.
ПРОТИПОКАЗАННЯ:
- схильність до закрепів,
- індивідуальна непереносимість,
- підвищена кислотність,
- схильність до тромбофлебіту,
- гінекологічні кровотечі,
- вагітність,
- знижений тиск.
НЕОБХІДНА ЛІКАРСЬКА КОНСУЛЬТАЦІЯ!