ЧАГА – лат. FINGUS BETULINUS – чорний березовий гриб.
Залишилося досі загадкою, коли і ким відкриті дивовижні лікувальні властивості березового гриба. В XI столітті великого князя Володимира Мономаха вилікували відваром березового гриба від пухлини губи. А раніше східні слов'яни лікували їм легені, нирки, хворий живіт, виліковували пухлини, жіночі хвороби, растирками лікували суглоби і хвороби шкіри, пили замість чаю – як загальнозміцнюючий засіб.
Всі чудові властивості чаги ще далеко не відкриті, але японські дослідники вже довели імуномодулюючу та антивірусну активність чаги.
Лікувальними властивостями володіє чага, зростаюча тільки на березі.
Заготовлюється лише твердий, компактний гриб, трухлява частина не йде на лікування. Найкраще нарости відокремлювати від кори сокирою.
Хімічний склад чаги дуже великий , знайдені знайдені водорозчинні пігменти, що утворюють хромогенний полифенолокарбоновый комплекс, у наростах міститься зола, багата залізом, оксидом кремнію, магнію, кальцію, натрію, калію, цинку, міді та марганцю і кислоти (щавлева, масляна ,мурашина, ванілінова і агарициновая.
Березовий гриб коригує проблеми травної системи – гастрити, виразки шлунка та 12 –палої кишки, нормалізує кислотність. Володіє гіпотензивною дією, зупиняє ріст ракових клітин. Посилює імунітет організму до інфекційних захворювань , покращує обмін речовин, володіє антибактеріальною активністю – широко його використання в дерматології. Нормалізує роботу дихальної, судинної і серцевої систем.
Застосування:
- внутрішньо – настій – подрібнену сировину заливають кип'яченою водою щоб накрити всю сировину – зберігати протягом 4-6 годин. Розмочений гриб подрібнюють і заливають водою при температурі 50* у співвідношенні 1: 5 (за обсягом) – використовуючи воду, в якій гриб наполягався раніше. Після 48 годинного настоювання рідина проціджується, осад віджимають і доводять об'єм до початкового. Настій зберігають 3-4 дні. П'ють по 1 склянці 3 рази на день за ½ години до їди дрібними ковтками (доза для дорослих). Курс лікування 3-5 місяців, після кожного місяця роблячи тижневу перерву.
Для хворих з протипоказанням вживання великої кількості рідини, розчин ділять у співвідношенні 2:5 (подвійний фортеці).
Під час прийому настою чаги,
ВИКЛЮЧИТИ : м'ясо, ковбаси, копченості, сало, гостре і пряне і консерви. Їжа повинна бути тільки молочно – рослинного походження.
ПРОТИПОКАЗАННЯ:
- хронічний коліт, дизентерія,
- індивідуальна непереносимість,
- при лікуванні чагой не можна застосовувати: введення пеніциліну ( що є її антагоністом) і внутрішньовенне введення розчину глюкози.