Загальний опис березового гриба Чаги
Березовий гриб, або чага (Inonotus obliquus) — це багаторічний паразитичний гриб родини гіменохетових. Він розвивається на стовбурах берези у вигляді чорних, жовноподібних, дуже пористих і потрісканих наростів, які можуть досягати 5–40 см у діаметрі та маси 3–5 кг. Внутрішня тканина наросту дуже тверда, темно-коричнева, з білими прожилками. Форма плодових тіл гриба округла або овальна. За сприятливих умов ріст чаги може тривати 10–15 років.
Поширення чаги
Чага розвивається переважно на живих дорослих стовбурах берези, рідше — вільхи, горобини, в’яза, клена. Трапляється по всій території помірної зони Північної півкулі.
Заготівля і зберігання чаги
Березовий гриб можна заготовляти протягом усього року, збиваючи нарости сокирою. Найкращі за активністю гриби збирають восени або навесні. Від збитих наростів відокремлюють деревину і трухлявий луб. Гриб подрібнюють на шматки розміром 5–6 см і сушать у добре провітрюваних приміщеннях, на горищах, під наметами або в сушарках при температурі 50–60°C. Висушену сировину зберігають у сухих приміщеннях. Термін придатності – 2 роки.
Хімічний склад березової чаги
У плодовому тілі чаги містяться:
-
Водорозчинні пігменти, що утворюють хромогенний поліфенолкарбоновий комплекс;
-
Агарацинова кислота;
-
Смоли;
-
До 12% золи, багатої на марганець.
Фармакологічні властивості і використання чаги
Препарати березового гриба використовують як активні біогенні стимулятори, що підвищують захисні сили організму, стимулюють центральну нервову та нейрогуморальну системи, покращують обмін речовин, відновлюють активність загальмованих ферментних систем, регулюють діяльність серцево-судинної та дихальної системи.
Чага має загальнозміцнюючі властивості, її застосовують при гастритах, виразковій хворобі, при променевій лейкопенії та для запобігання її розвитку під час променевої терапії.
Від яких хвороб лікує чага
Гастрити, виразкова хвороба, променева лейкопенія, хронічні запальні процеси, онкологічні захворювання (як симптоматичний засіб).
Лікарські форми і інструкція з приготування чаги
Настій чаги (Infusum Inonotus obliquus):
гриб обмити водою, замочити в кип’яченій воді так, щоб усе тіло гриба було занурене у воду, настояти 4–5 годин. Розмочений гриб подрібнити та залити підігрітою до 50°C водою у співвідношенні 1:5 (за об’ємом), використовуючи також воду, що залишилася від першого замочування. Після 48-годинного настоювання рідину процідити, осад віджати і отриманий настій розвести водою до початкового об’єму. Настій зберігається 3–4 дні. Вживати по 3 склянки на добу маленькими порціями за 30 хв до їжі.
Бефунгін (Befunginum) – напівгустий екстракт чаги:
2 чайні ложки препарату розвести у 150 мл теплої кип’яченої води і приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хв до їжі.
Чага в таблетках:
призначають по 1 таблетці 4 рази на день за 30 хв до їжі. Лікування проводять курсами по 3–5 місяців з перервою між ними 7–10 днів.
Протипоказання в застосуванні чаги
Індивідуальна непереносимість, вагітність, лактація, дизентерія, коліт.
Перед застосуванням рекомендується обов'язково проконсультуватися з лікарем. Опис та інструкція із застосування наведені виключно з ознайомлювальною метою і не повинна бути використана як керівництво до самолікування. Тільки лікар може ухвалити рішення про призначення препарату, а також визначити дози та способи його застосування.