Квасоля стулки
Стулки квасолі – PHASEOLUS VULGARIS – укр. квасоля звичайна.
Про лікувальні властивості квасолі згадується ще в китайській літературі в 1280 р. до н.е., а ось Україну та Молдову вона завоювала лише у 18 столітті.
Чим цікава ця рослина? У народній медицині дуже популярні ще не висохлі стулки квасолі. Їх звільняють від насіння квасолі, дроблять і сушать у теплих місцях, а потім уже використовують за призначенням.
Стулки містять: амінокислоти – лейцин, аргінін, тирозин, триптофан, а також аспіргін, холін, бетаїн, лецитин, лимонну кислоту, макро та мікро елементи – SI,CU,CO,NI.
Відвар стулок квасолі знайшов застосування у народній медицині як сечогінну, протизапальну, дуже цінна його гіпоглікемічна дія – тобто. зменшення рівня цукру на крові при діабеті.
Застосування:
- внутрішньо - відвар стулок (15-20 г подрібненої сировини на 1 літр окропу, кип'ятити 3-4 години) - добова доза до 5-мл, пити ковтками.
Входить до складу антидіабетичних зборів.