Горобина червона плоди
Горобина червона – укр. РЯБИНА ЗВИЧАЙНА – SORBUS AUCUPARIA – сем. Рожеві.
Горобина – це одне з найулюбленіших у народі дерев. Ось уже й зима змінила осінь, а вона стоїть горобина - красуня вся в червоних ягодах. Цікаво, що горобина вважається жіночим деревом, т.к. саме жінок вона бере на захист. Горобину просили про допомогу при безплідді, жіночих хворобах, вона ж допомагала подолати нерозділене кохання.
А якщо тепер перейти до лікувальних здібностей горобини, то нас цікавлять її ягоди (Fructus Sorbi Aucupariae). Плоди можна зберігати як у свіжому вигляді, так і в сушеному.
Вся цінність горобини в її полівітамінності, крім того, в ній містяться і каротин і флаваноїди і дубильні речовини та ін.
Природно, що горобина входить до складу полівітамінних зборів і полівітамінного чаю. Ще горобина має сечогінну, в'яжучу і жовчогінну дію. Препарати горобини зменшують кількість холестерину в крові та жирів у печінці. Позитивні результати дають плоди горобини як полівітаміни при алергічних захворюваннях у дерматології.
Застосування:
- внутрішнє – свіжий сік – по 50 мл 3-4 десь у день,
- відвар – (15 сировини на 200 г окропу) – по 1 ст. ложці 3-4 десь у день.
СЛІД ЗНАТИ І ПАМ'ЯТАТИ – ПЛОДИ ГОРОБИНИ ПРОТИПОКАЗАНІ ПРИ ГІПЕРКОАГУЛЯЦІЇ КРОВІ!