Шипшина плоди
Сушена шипшина - старовинны ліки, її лікувальні властивості були відомі в Узбекистані ще в XV столітті. Тоді вже плоди шипшини високо цінувалися і видавалися для лікування за особливим дозволом, лише знатним людям. Шипшина сушена містить цукор, пектинові речовини, дубильні речовини, лимонну кислоту, яблучну кислоту і інші органічні кислоти, вітамін С, каротин, вітаміни групи В, К, Р, флавонолові глюкозиди, кемпферол і кверцетин, пігменти лікопін і рубиксантин.
Шипшина є полівітамінною рослиною, її плоди по кількісному складу і різноманітності вітамінів значно перевершує інші рослини. Водний настій з сушеної шипшини підвищує опірність організму при інфекційних захворюваннях, послаблює розвиток артеріосклерозу і має загальнозміцнюючу, тонізуючу дію, також настій з сушеної шипшини збільшує виділення жовчі, стимулює функцію статевих залоз, послаблює і зупиняє кровотечі, зменшує проникність і крихкість кровоносних капілярів (калоризатор). Настій плодів також підсилює регенеграційні процеси м'яких і кісткових тканин і прискорює загоєння ран, опіків і обморожень. М'якоть плодів має легку послаблюючу дію.
У науковій медицині настій з сушеної шипшини широко вживають при авітамінозах і як загальнозміцнюючий, підвищує опірність організму при різних інфекційних захворюваннях, пораненнях, опіках, обмороженнях. Настій шипшини застосовують і при атеросклерозі, гемофілії і маткових кровотечах. Плоди шипшини входять до складу полівітамінних зборів. З плодів виробляють препарат холосас, який вживається як жовчогінний засіб при хворобах печінки: холецестити і гепатитах.
Умови зберігання.
Зберігати при температурі від + 3 ° С до + 20 ° С і відносній вологості повітря не більше 70%.